AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ
W związku z istnieniem realnego zagrożenia wystąpienia afrykańskiego pomoru świń ASF na terenie kraju (w 2014 wystąpiło 30 przypadków choroby u dzików i dwóch ognisk choroby u świń) przypomina się, że choroba ta może zostać rozprzestrzeniona przez produkty pochodzenia zwierzęcego (zawarte np. w kanapkach, sałatkach, kiełbasach, wędlinach itp.,) pozostawione w koszach na przydrożnych parkingach czy stacjach paliw przez osoby podróżujące szczególnie z państw zza wschodniej granicy, gdzie wielokrotnie stwierdzono afrykański pomór świń.
W związku z powyższym, w celu zapobiegania ewentualnego rozprzestrzeniania się choroby zaleca się:
Dostęp dzikich zwierząt lub świń do resztek żywności zawierających wirus afrykańskiego pomoru świń może z wysokim prawdopodobieństwem spowodować niekontrolowane rozprzestrzeniania się ASF.